Monday 7 July 2014

Catatan Harian :: Biskut Raya Samperit


Entri kali ini mengenai biskut raya. Al-maklumlah di negara kita biskut raya sinonim dengan juadah pada hari raya. Ok berbalik kepada tajuk diatas, saya akan memberikan resepi biskut samperit serta rahsia yang diwarisi daripada mak saya cara-cara untuk merangupkan biskut ini. Ramai juga yang mintak resepi daripada mak saya tetapi bila mereka buat rasanaya tidak sama seperti yang dibuat oleh mak. Jadi disini saya ingin berkongsi rahsia yang digunakan mak untuk membuat biskut ini.

Resepinya seperti berikut :

250g Butter Cup
1cwn Gula Halus
2cwn Tepung Jagung
2sudu Tepung Kastard
1 1/2cwn Tepung Gandum
2biji Merah Telur
1sudu Esen Vanilla
Ceri Merah Secukup Rasa :)

Cara-Caranya 

1. Pukul mentega bersama gula sehingga sebati.
2.Masukkan merah telur dan kacau sehingga sebati kemudian masukkan esen vanila.
3.Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung sedikit demi sedikit. 
4.Setelah adunan sebati, masukkan adunan didalam acuan dan bentukkan.
5.Hiaskan dengan ceri merah @ boleh juga letakkan gula-gula manik ( mengikut kesukaan anda ).
6.Masak dalam ketuhar dengan menggunakan suhu 180C selama 15-20 minit.
---> Jika adunan masih lagi lembut, tambahkan tepung jagung dan tepung kastard. Elakkan dari menambah tepung gandum kerana adunan akan menjadi keras dan biskut tidak akan rangup jika tepung gandum terlalu banyak.

Selamat Mencuba ;)


No comments:

Post a Comment